0%
Lokmacı

Lokma

lokma

Lokma Türk mutfağında tatlılar arasında önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de çeşitli ve oldukça fazla geleneksel tatlı bulunmaktadır Hamur tatlılarından olan lokma tatlısı Türk mutfak kültüründe tarihi Osmanlı saraylarına dayanan oldukça eski ve geleneksel mayalı hamurdan yapılıp kızartılan tatlı çeşididir. Özellikle Ege bölgesinin kültürel bir değeri haline gelen lokma tatlısı İzmir kültürünün bir parçası olmuş ve İzmir ile anılmaktadır. Lokma genellikle silindirik yada küre şekilde hamurunun mayalandırılması ile yapılmakla birlikte farklı çeşitleride bulunmaktadır. Lokma tatlısı Arapçadaki ‘lukma’ kelimesinden türemiş olup bir ağız, bir yudum, bir parça anlamındadır. Arap kültüründe bu gün de yapılan ‘kadı lokması’ 13. Yüzyılda Bağdadi tarafından kaynağa aktarılmıştır. Lokma Osmanlı sarayında kullanılan günümüzde de sıklıkla tüketilen tatlıdır

O günlerden bugünlere gelen lokma, günümüzde daha çok özel günlerde ikram edilen bir tatlı olarak bilinmektedir. Lokma tatlısının özel günlerde kullanımında bölgesel farklılıklar görülebilmektedir. Örneğin: Ege Bölgesinde Ramazan Bayramında sokak başlarında pişirilen lokmalar, halka dağıtılmaktadır Bazı yörelerde ise bebeğin doğumu sonrası lokma dağıtılmaktadır. Cenaze evinde ya da sünnet düğünlerinde misafirlere hayır için lokma dağıtılmakta olup hayır lokması olarak anılmaktadır. İzmir’le anılan lokma tatlısının genel olarak iki çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birisi adını İzmir’den almış olup ‘İzmir lokması’, diğeri ise ‘saray lokması’dır. İzmir lokması yuvarlak silindirik şeklindedir. Saray lokması ise, küre şeklindedir. Bu iki çeşidin yanı sıra lokmanın farklı tarifleri de bulunmaktadır. Lokma yapımı, ülke genelinde yaygındır. Bu yaygınlıktan doğan bir tabir olarak ‘lokma dökmek’ ya da ‘lokma döktürmek’ sıkça kullanılmaktadır Bu bilgiler ışığında lokma tatlısının hüzünde sevinçte insanları birleştiren, paylaşmayı ve duyarlılığı temsil eden sosyal bir işlevi olduğu da söylenebilir.

Un, maya, su, yağ, şeker, tuz ile hazırlanan hamur, avuç içinde başparmak ve işaret parmağı kullanılarak yuvarlak şekiller verilir. Şekil verilen bu hamurlar, kızgın yağda kızartılır ve kıvamlı soğuk şerbetin içine atılır. Sıcak ya da soğuk tüketilebilmektedir.

Ayrıca günümüzde artan sağlık sorunlarıyla birlikte, tüketicilerin de istekleri göz önüne alındığında, ürünlerin daha sağlıklı olmasına, daha az yağ içermesine ihtiyacı oluşmuştur. Lokma tatlısının da sahip olduğu yüksek miktarda yağ, şeker ve dolayısıyla kalori değeri düşünüldüğünde sağlık açısından olumsuz birtakım etkilerinin olduğu görülmektedir. Bu nedenlerle, geleneksel ürünlerin daha sağlıklı kullanılması amacı ile oluşturmak istediğimiz yeni formülasyonlarla ve üretim şartlarında yapılan bazı değişikliklerle, ürünlerin daha sağlıklı, besleyici ve gelişmiş duyusal özelliklerde olmasına yönelik çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Afiyet Olsun!

Rezervasyon

Hayır Lokması Sipariş Hattı

Değerli konuğumuz, hayır lokması siparişi vermek çok kolay.
WhatsApp ile mesaj yazın yada formu doldurun.

whatsapp

envelope

Sizi Arayalım


Uyarı : Formu kullandığınızda Gizlilik Politikası ve Site Kullanım Koşulları Kabul etmiş Sayılırsınız

success
Başarılı!

Rezervasyon talebiniz tarafımıza
başarılı bir şekilde ulaşmıştır

icon